Endovaskularni tretman aneurizmi

Dr Slobodan Ćulafić – interventni neuroradiolog

Ova metoda zamenjuje ranije neizbežnu neurohiruršku operaciju aneurizmi krvnih sudova mozga i predstavlja minimalno invazivnu terapijsku metodu.

Prednost je što se ovde izbegava klasično otvaranje glave i oporavak nakon intervencije je značajno skraćen.

Pacijentu se daje lokalna anestezija u predelu prepone, ili ukoliko je neophodno pacijent se uvodi u opštu anesteziju.
Nakon malog zasecanja (incizija) kože prepone, kateterom se ulazi u preponsku arteriju. Svaki pokret se kontroliše i prati na ekranu iznad operacionog stola.
Kateterom se zatim od preponske arterije dolazi do velikog krvnog suda vrata (karotidne ili vertebralne arterije) Nakon toga se mikrokaterima dolazi do krvnih sudova mozga sve dok njegov vrh ne uđe u aneurizmu.
Interventni neuroradiolog odlučuje da li ce aneurizmu ispuniti platinumskim koilom uz ili bez asistencije stenta,  intraaneurizmalnim stentom, ili će aneurizmu isključiti iz cirkulacije samo uz pomoc stenta i tako isključiti mogućnost pucanja aneurizme.

Nakon završetka intervencije pacijentu se mesto punkcije zatvara posebnim sistemom, posle čega ostaje u bolnici 24-48 sati.

Ovom metodom se mogu tretirati i rupturirane aneurizme, što je veoma važno jer se tako isključuje mogućnost ponovne rupture i spazma arterija koje prate ovo stanje i mogu dovesti do smrti pacijenta.

Iz navedenih razloga sve rupturirane aneurizme treba tretirati. Komplikacije su ovom metodom svedene na minimum, manje od 3%

Endovaskularni tretman aneurizmi

Prikaz pacijent sa rupturiranom aneurizmom u predelu račve desne ACM iz koje izlaze obe grane ACM. Aneurizma je rešena primenom nove generacije stentova kiji se stavljaju unutar aneurizme i koji su specijalno napravljeni prema obliku i veličini aneurizme.
Endovaskularni tretman aneurizmi
Pacijent sa naglo nastalom glavoboljom koja je posledica rupture aneurizme sa prisutnim hematomom. Urađena je emboliyacvija spiralama sa kojim je aneurizma rešena.